Zdravé receptyZdravie

Vždy, keď vonku zúrila chrípka, naše babičky varili bobkový list s cukrom. Aj po rokoch tento recept vyvážite zlatom

Vavrínový veniec bol v minulosti obrovskou poctou pre básnikov, vojvodcov, olympijských víťazov, ktorí ho nosili na hlave, ako symbol večnej slávy. Bobkové listy, z ktorých sa vyrába, boli dlhší čas v zabudnutí a využívali sa iba v kulinárstve, či v skriniach na odstrašenie molí. Dodnes však objavujeme aj ich jedinečnú liečivú silu.

Vavrín sa nám spája predovšetkým s kyslou kapustou, či ako prísada do rôznych polievok alebo omáčok – okrem výnimočnej chuti a arómy, ktoré sa nestrácajú ani rokmi, však pomáha aj pri trávení. Ak si ho dáte pod vankúš, zaručí vám pokojný spánok.

Zároveň má aj protizápalové účinky a môže sa používať do liekov a do lekárskych sirupov. Je to vďaka jeho obsahu bohatého na horčíky, éterické oleje, silice či glykosidy.

Účinne pomáha aj proti cukrovke, reume a artritíde. Priaznivo pôsobí aj na pohybový aparát – zlepšuje kvalitu kostí a odstraňuje aj bolesti v krížoch. Pôsobí však nielen na telo, ale ja na dušu. Ocenia ho ľudia, ktorí trpia migrénami, ale aj tí, ktorí chcú zlepšiť svoju pamäť a koncentráciu.

Bobkový list môžeme použiť v celej forme, rozdrvený na prášok, ale aj ako súčasť olejov č či odvarov.

Postup na prípravu:

Boľavé miesta – cca desať lístkov zmiešajte so 70% liehom a nechajte odstáť jeden deň. Zmes následne pridajte do pol litra olivového oleja a jemne zahrejte (tekutina nesmie zovrieť!). Potom už len stačí nechať vychladnúť a aplikovať na boľavé miesta niekoľkokrát za deň.

Trávenie – do troch deci vody pridáte päť bobkových lístkov a povaríte maximálne 10 minúť. Odvar nechajte vylúhovať celú noc, ráno preceďte a počas dňa vypite. Toto robte po tri dni, potom si dajte týždeň pauzu a proces opakujte celý mesiac. Výsledkom bude to, že sa vaše telo zbaví zbytočných solí.

Chrípka – pätnásť stredne veľkých kúskov bobkového listu pridajte do 250g citrónovej šťavy. Aby zmes nebola príliš kyslá, pridajte do nej 500g kryštálového cukru. Po hodine varenia sa tieto ingrediencie premenia na hustú zmes. Z nej vyberiete bobkové listy, necháte vychladnúť a prírodný sirup uskladniť v chladničke. Potom už len stačí užívať 1 polievkovú lyžicu denne a kašeľ bude minulosťou.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.
Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku.
Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výhradne po konzultácii s vaším lekárom.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close
Connect!